top of page
Search

Självbestämmande och frihet som anställd

  • Writer: Camille Thisell
    Camille Thisell
  • Oct 20, 2020
  • 3 min read

Vi har alla gått igenom ovanligt stora förändringar både i vårt arbete och i vårt privatliv de senaste månaderna. Många har under denna tid haft lust att skapa förändringar, andra önskar att allt var som förr. När du som ledare behöver utveckla och förändra arbetsplatsen, oavsett vad det handlar om, är det smart att inte bara informera, men också involvera dina anställda, inte bara dem du alltid inkluderar, och inte bara dem av samma kön, eller motsatt kön, men alla!

Du som chef bör uppmuntra och bjuda in dina anställda att delta i viktiga beslut om alla de arbetsuppgifter de utför. Fråga dem som aldring säger något på personalmötet. Bara för att någon är tyst betyder det inte att denna person inte har idéer. De stilla personligheterna har inte samma behov av att dela i större folksamlingar som andra har, det betyder inte att de inte har behov av att bli hörda. Fråga så kan du få svar du inte kunnat drömma om!

När vi människor blir inkluderade och involverade skapar det motivation, det öppnar upp för att ta initiativ och bidrar till att vi lättare och mer effektivt kan leda och utveckla oss själva.

Stödjer du dina anställda så att de kan utvecklas? Klarar du att bemöta alla dina anställda på en ärlig, personlig och inkluderande nivå? Kommunikations- och motivationsforskaren Vibeke Holtskog berättar att de fysiologiska och psykologiska behoven vi har är relativt lika oavsett ålder, kön och etnicitet. Det är fem grundbehov som du som ledare bör ha full översikt över att du möter hos dina medarbetare:

  • Mening

  • Behärskning

  • Uppskattning

  • Samhörighet

  • Självbestämmande

Du kan lasta ned hennes e-bok (norsk) om inre motivation helt gratis här.

De flesta ledarroller kräver en kombination av formell ledarkompetans, branschkunskap och personliga egenheter. Vi talar också ofta om olika ledarstilar där de strategiska ledarskapet länge varit i fokus. Vi vet dock att du som ledare behöver anpassa dig efter den situation du står i.


Ett uppgiftsorienterat beteende handlar om att effektivisera verksamheten i så stor grad som möjligt. Det vill säga att man utnyttjar personal och resurser effektivt, man upprätthåller en stabil och pålitlig verksamhet, samt ökar kvalitet och produktivitet. Viktiga beteenden i ett uppgiftsorienterat ledarskap inkluderar förberedelser, planering och organisera samt att övervaka verksamheten.


Du känner igen ett relationsorienterat ledaskap då ledare arbetar för att skapa förtroende för och mellan anställda. Här handlar det alltså främst om att förbättra relationer och hjälpa människor. Samarbete och lagarbete står högt. Detta beteende kan skapa mer nöjda medarbetare och förbättra identifieringen med organisationen. De färdigheter du som ledare behöver är just förmåga att inkludera, se och stötta anställda. Som ledare behöver du också ha kunnskap om hur du bäst kan konsultera och hantera löpande konflikter på ett konstruktivt sätt - feedback, eller konstruktiv kritik - är en gåva för mottagaren om man har kunnskap att formulera den. Det handlar kort om att du behöver ha en vilja att hjälpa istället för att hämnas eller bara få sagt hur sårad, arg eller besviken du själv känner dig. Här handlar det om att hålla sig till fakta och personliga upplevelser, men inga "sanningar" om hur någon är, och aldrig ge kritik i affekt!


De tider vi står i nu tvingar in många ledare i ett förändringsorienterat beteende. Detta beteende fokuserar på att snabbt anpassa sig till externa krav från till exempel kunder, politiker och marknad. Utveckla och förbättra strategiska beslut, göra ändringar i mål, processer och utveckla och anpassa produkter och service. Här är viktiga egenskaper att kunna tolka händelser i miljö och skapa en tilltalande vision, föreslå innovativa strategier och underlätta experiment och samhandling bland anställda för att stödja och genomföra förändringar i organisationen. Det är naturligt för en utvecklings- och förändringsorienterad ledare att förhålla sig till framtidsspaningar och kritisk granskning av eget arbete.


Publiserad på LinkedIN den 25 maj 2020

Kommentare


Portfolio of Camille Z Thisell

  • LinkedIn

©2024 by Camille Z Thisell. Proudly created with Wix.com

bottom of page